Dé gids voor beginnende zelfstandigen

Krijgt uw droom als zelfstandige stilaan vorm? Dan is het tijd om uw boekhouder of accountant op te zoeken. Want die loodst u behendig langs alle mogelijke valkuilen. Samen met enkele experts maakten we deze praktische gids. Vol nuttige tips voor een vlotte lancering nú, en voor zakelijk succes later.

In deze gids ontdekt u:

 • welke meerwaarde een boekhouder of accountant u kan leveren
 • waarover u zoal met hem/haar kunt praten vóór u van start gaat
 • waar de meest voorkomende valkuilen voor zelfstandigen liggen en hoe u die omzeilt
 • dé gouden tips van ervaren boekhouders en accountants

* U kunt de privacy-verklaring terugvinden op https://www.partena-professional.be/nl/privacy/

In deze gids krijgt u een klare kijk op vragen zoals:

 • Een boekhouder of accountant, waar is die goed voor?

  U kunt uw boekhouder of accountant laten boekhouden en controleren, punt. Maar hij/zij heeft zoveel meer te bieden. Een klankbord voor uw ideeën, bijvoorbeeld. Gebruik het!

 • Hoe vindt u de juiste ‘copiloot’?

  Natuurlijk zijn er de Gouden Gids en Google. Maar om de juiste boekhouder of accountant te vinden, pakt u het beter anders aan. Haal uw voordeel uit 10 tips.

 • Waarover moet u zeker met hem/haar praten?

  Er komt veel kijken bij de voorbereiding van een zaak of zelfstandige activiteit. Goed nieuws: er zijn maar weinig to-do’s die u niét kunt aankaarten bij uw boekhouder of accountant.

 • Waar staat u best bij stil tijdens de voorbereiding?

  Dromen is goed… maar houd uw voeten op de grond. Uw boekhouder of accountant zal u hierbij helpen. “Maak uw huiswerk!” is de boodschap. Hoé, dat ontdekt u hier.

 • Wat zijn de meest voorkomende - en onderschatte - valkuilen?

  Onvoldoende huiswerk gemaakt, te weinig startkapitaal, te hoge vaste kosten: sommige valkuilen spreken voor zich, andere had u wellicht niet in de gaten. Met deze gids wél.

 • Wat de experts u op het hart drukken

  De professionals die meewerkten aan deze atlas hebben samen meer dan 100 jaar ervaring in het begeleiden van ondernemers. Ze geven hun beste adviezen mee. Om in te kaderen!

 • “Een boekhouder of accountant nemen is noodzakelijker dan ooit, gezien de snelheid waarmee de wetgeving en reglemeteringen wijzigen wat betreft belastingen, vennootschapswetgeving en zo meer. Hij of zij is helemaal mee met die veranderingen en helpt je zo om de juiste beslissingen te nemen.”

  Johan De Coster, accountant/boekhouder, raadslid IAB (Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten), voorzitter LVAB (Limburgse Vereniging van Accountants, Bedrijfsrevisoren, Belastingconsulenten, Boekhouders, Fiscalisten en aanverwante economische / juridische beroepen)

  Tip

  “Een belangrijke valkuil? Dat is een slechte evaluatie van de middelen die je als startende zelfstandige ter beschikking hebt, waardoor je te hoog inzet. Als starter heb je veel nodig en alles heeft een kostprijs. Maak een correcte inschatting, samen met je boekhouder.”

  Mirjam Vermaut, boekhouder-fiscalist, voorzitter BIBF (Beroepsinstituut van Erkende Boekhouders en Fiscalisten)