Een handige gids boordevol praktische tips

Een eigen horecazaak, dat is uw droom. En misschien wordt die ook werkelijkheid, mits een goede voorbereiding. Natuurlijk besteedt u veel aandacht aan de locatie, de inrichting, marketing en het zoeken van geschikt personeel. Maar uw succes staat of valt ook met een goede kennis van de wetgeving en de formaliteiten die u daarbij moet vervullen. Ontdek ze in onze Horecagids.

In deze gids ontdekt u onder meer:

  • Aan welke voorwaarden u dient te voldoen voor u kunt starten
  • Welke administratieve formaliteiten u moet vervullen
  • Hoe u uw ondernemingsnummer aanvraagt en uw btw-nummer activeert
  • Welke sociale bescherming u geniet en welke aanvullende verzekeringen raadzaam zijn

* U kunt de privacy-verklaring terugvinden op https://www.partena-professional.be/nl/privacy/

In de Horecagids krijgt u een helder zicht op concrete thema’s als:

  • Uw opstart voorbereiden

    Een eigen horecazaak uit de grond stampen of een bestaande overnemen. Een droom van velen die gelukkig niet onmogelijk is mits de nodige durf, creativiteit en volharding. En om volledig wegwijs te raken in de verschillende aspecten van van de zelfstandige activiteit kunt terecht bij een boekhouder of accountant.

  • De grondvesten van uw onderneming vastleggen

    Welk zelfstandig statuut past het best voor uw plannen? Kiest u voor een activiteit als rechtspersoon of als natuurlijk persoon? Vraag bij voorkeur raad aan een notaris of een financieel specialist.

  • Vereiste kennis aantonen

    In België mag in principe iedereen een zelfstandige activiteit uitoefenen. Voor sommige activiteiten als bijvoorbeeld restauranthouder heb je een specifieke toegang tot het beroep toe. Ga na of u over alle vereiste kwalificaties beschikt.

  • Werken met personeel

    In de horeca kunt u niet of nauwelijks werken zonder personeel. Aan welke formaliteiten moet u voldoen en welke kosten mag u verwachten? En hoe zit het met de nieuwe regelingen als bijvoorbeeld de flexi-jobs en netto-overuren?

  • Uw ondernemingsnummer aanvragen

    U richt uw zaak op door u in te schrijven in de Kruispuntbank van Ondernemingen (KBO). De KBO is een beveiligd register met de basisgegevens van alle Belgische ondernemingen. Alle bedrijven hebben een uniek nummer: het ondernemingsnummer.

  • Uw btw-nummer activeren

    Als horeca-uitbater heeft u een geactiveerd btw-nummer nodig om uw zaak te runnen. In de Horecagids leert u hoe dat precies hoe u een btw-nummer aanvraagt en activeert.

  • Uw sociale zekerheid in orde brengen

    Gezinsbijslagen, uitkeringen, ziekteverzekering: als zelfstandige regelt u die zelf via uw sociaal verzekeringsfonds. In ruil voor uw bescherming betaalt u sociale zekerheidsbijdragen.

  • Uw kinderbijslag regelen

    Als zelfstandige moet u zich aansluiten bij een kinderbijslagfonds. Zo kunt u niet alleen uw zaak doen groeien, maar ook uw gezin.

  • Uw aansluiting bij een ziekenfonds in orde brengen

    Om uzelf en uw gezin te verzekeren tegen alle medische risico’s, klein en groot, moet u bij een ziekenfonds zijn aangesloten. Als zelfstandige dient u dat zelf in orde te brengen. Wacht er niet mee.

  • Verplichte en aanvullende verzekeringen afsluiten

    Het sociaal vangnet voor zelfstandigen geeft u bepaalde sociale rechten. Deze zijn, in vergelijking met wat werknemers krijgen, aan de lage kant. Ontdek welke bijkomende verzekeringen nuttig zijn voor u en uw gezin.

  • “We hadden al enkele jaren ervaring in de horeca, maar niet met ondernemen. In het ondernemingsloket SmartStart vonden we een geschikte partner om ons te begeleiden na de overname van onze nieuwe zaak.”

    Lize C., zaakvoerder café-taverne